multifb

NAR KARLEKEN BliR SOM knark

Fjärilar i magen och rosiga kinder – att vara kär är det bästa som finns. Men för vissa utvecklas känslorna till ett beroende. För kärleksmissbrukaren kan kärleken bokstavligt talat vara livsfarlig.

Kärleken syns överallt; på film, i böcker och i reklamer. Dina favoritlåtar handlar förmodligen om kärlek och det är sannolikt det samtalsämne du ägnat mest tid åt att diskutera med dina vänner. Psykiatern och Harvardprofessorn George Valiant kom nyligen fram till att lycka är just kärlek, efter en 75 år lång studie om vad som bidrar till livskvalitet och lycka. Kärlek är helt enkelt meningen med livet för de flesta. Många lever dessutom i tron om att en relation är det som ska fylla tom­rummet i deras liv. För den som missbrukar kärlek är det just det som kan vara förödande.

– En kärleksberoende söker symbios med en annan människa. Man tänker att man inte skulle klara sig själv, att ens trygghet vilar i andras händer och att livet saknar mening utan en relation. Självmords­försök är inte ovanligt, säger Agnes Novak, sexberoendespecialist på DBK Sverige, en behandlingsklinik för sexberoende och anhöriga.

En person som är beroende av kärlek är ständigt på jakt efter en ny förälskelse. Många stannar i en rela­tion, trots att känslorna försvunnit, för att de helt enkelt inte klarar av tanken på att vara att vara ensamma.

 

pobrane (14)

– Vanligtvis är den här typen av kärleksberoende olyckliga i relationen. Den påverkar deras hälsa och deras själsliga och känslomässiga välmå­ende. Men de kan inte göra slut, även

om deras partner slår dem och de är i fara. De vill inte såra eller överge sin partner. De vill desperat gå vidare men kan inte möta rädslan för att vara ensamma, förklarar Agnes Novak.

Det kan vara svårt att gå vidare när en relation har tagit slut och kärleksmissbrukare kan bli besatta av ett ex, till och med av någon de inte känner.

– Den typen av beroende lever på fantasier och illusioner. Syftet är att hålla liv i besattheten, ofta tror de att deras känslor är besvarade när de inte är det. Att spionera, förfölja och stalka via sociala medier är vanliga beteenden. Det kan exempelvis innebära att man tvångsmässigt spenderar timmar framför Instagram eller Facebook för att kartlägga en persons liv.

”HAN FUNGERADE SOM HEROIN”

Emma, 30, är kärleksmissbrukare. Hon förträngde länge sina problem, trots att mycket i hennes liv tydde på att något inte stämde. Hennes relationer innehöll i princip alltid kaos och drama och hon hade svårt att få dem att fungera. Trots det var det just relationerna som fick henne att känna sig levande.pobrane (1)

– Jag räknade med att jag aldrig dög, utan kunde bli

övergiven precis när som helst. Det re­sulterade i att jag alltid kontrollerade och spelade spel för att duga. Till slut visste jag inte vem jag själv var, berättar hon.

Emma beskriver sin senaste relation som absolut värst. Killen som hon träffade förklarade tidigt att de aldrig skulle bli ett par. Han letade efter ”den stora kärleken” och gjorde det tydligt för Emma att hon inte var den personen. De inledde ett KK-förhållande.

– Han fungerade som heroin. När han hörde av sig blev jag alldeles lugn. Jag mådde hur bra som helst. Just då fanns inga problem! Efter ett par dagar utan kontakt började tankarna mala i Emmas huvud. Vad gjorde han? Tänkte han på henne? Var han med någon annan? Hon kollade konstant Facebook och andra sociala medier och postade inlägg i hopp om att han skulle kommentera eller gilla något. Hon lusläste hans tjejkompisars uppdateringar för att försöka räkna ut om han var med någon av dem och vad de i så fall hade för sig.

– Efter tre till fem dagar utan kontakt kröp jag på väg­garna. Min hjärna kom hela tiden på den ena fantasifulla idén efter den andra som bara gick ut på att hitta en bra anledning till att ta kontakt.

Hon ändrade taktik efter ett tag och väntade tills han hörde av dig, vilket han gjorde för det mesta. Om han inte gjorde det ringde hon till olika betaltjänster där sierskor och medium fick forska i vad han hade för sig och hur han egentligen kände för henne.

När de fick kontakt igen blev Emma lugn i ett par dagar. Hon förnekade alla problem, och sedan började det om igen.

– Det var som en djävulsdans. Höjdpunkterna var att träffas. Och jag såg alltid till att vara tillgänglig ifall han skulle höra av sig.

Kärleksmissbrukare blir ofta kära i människor som inte kan eller vill ha en relation som bygger på delaktighet, engagemang, tillit och närhet. Det hör till sjukdomsbilden att bli kär i en otillgänglig person, till exempel någon som är gift eller redan har ett eget missbruk.pobrane (13)

– Jag valde också ofta en partner som stämde väldigt dåligt in på mina egna värderingar, åsikter och min syn på livet. Vanliga partners som var beredda att ge kärlek, ömhet och förståelse var inte intressant eftersom jag inte kunde hantera det.

SVÅRT ATT BLI NYKTER

Det är svårt att säga exakt varför vissa blir kärleksmissbru­kare, men Agnes Novak berättar att människor som har den problematiken ofta lider av en enorm rädsla för att bli övergivna. Det kan i sig bero på anknytningsmönster som etablerats i barndomen och som sedan präglar oss hela livet, framförallt de delar som berör nära och intima relationer.

– Som barn reagerar vi med stark oro om vi separeras från vår huvudsakliga vårdgivare eftersom det är naturligt för oss att då knyta an till människor. Som kärleksberoende finns den här känslan och rädslan för att bli övergiven kvar. För att vi ska bli trygga, hälsosamma, nyfikna vuxna har vi ett antal grundläggande behov som behöver tillgodoses

– beskydd, tillgänglighet och bekräftelse av känslor och behov, till exempel. Senare i livet behöver symbiosen med vårdgivaren brytas och vi behöver skapa oss ett jag på ett hälsosamt sätt.

Det går att bli nykter som kärleksmissbrukare, men det finns utmaningar. Medan en alkoholist kan undvika alkohol är det svårt för den som är kärleksberoende att helt undvika relationer. Många upplever att valet av partner är den största utmaningen i tillfrisknandet, fram­förallt insikten om att det faktiskt finns ett val.

– Man behöver lära sig att känna igen sina mönster. Sedan behöver man lära sig hur dejting bör gå till, för att man som

kärleksberoende ska kunna undvika att bygga luftslott och förlora sig själv. Kärleken får inte vara blind, ögonbindeln ort, säger Agnes Novak.

När Emma till slut sökte hjälp hade hon självmordstan­kar. Hon grät hela tiden och hennes liv var en enda röra. Hon bestämde sig för att söka hjälp hos SLAA, Sex and Love Addicts Anonymous, en tolvstegs- och tolvtraditions-inriktad gemenskap baserad på Anonyma Alkoholisters program. Med det menas 12 olika steg och traditioner som hjälper en missbru­kare att bryta sitt beroende, till stor del på andlig väg.

Idag går Emma regelbundet på möten hos SLAA och jobbar aktivt med att hjälpa andra.

– Jag mår bra mer än 90 procent av tiden. Tidigare mådde jag dåligt mer än 90 procent av tiden eftersom jag var så ockuperad av min partner; hur jag skulle få honom att göra som jag ville och hur jag skulle bete mig för att han inte skulle lämna mig.

För första gången i sitt liv har Emma varken en romantisk eller sexuell relation, vare sig på riktigt, i fantasin eller på nätet.

– Det blev väldigt tyst och tomt i början men efter ett tag var det väldigt befriande. Det ger plats till att tänka och känna efter vad jag vill och vad jag tycker, tänker och kän­ner. Det är skrämmande, men också oerhört befriande att lära sig att höra sin egen röst, avslutar hon. Namnen är ändrade då tjejen i artikeln vill vara anonym.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *