images-1

8 saker du vill veta om Louis Vuitton

 

Det ikoniska varumärket gjorde resandet till en konst, men har de senaste decennierna blivit en tongivande aktör även i modevärlden. Plaza Kvinna guidar dig till hur varumärket ser ut idag – dessutom med exklusivt bildmaterial från världskända fotograf en Tommy Ton.

AV CECILIA PERSSON EOTO TOMMY TON

 

Vilken betydelse har Louis Vuitton haft historiskt?

Anda sedan fransmannen Louis Vuitton öppnade sin första butik 1854 i Paris har väskor varit en viktig del av varumärkets dna. Hans stora succé och genombrott blev de fyrkantiga, stapelbara koffertarna i vattentät canvas, som till skillnad från dåtidens tillverkare mötte kraven som de allt fler tågresenärerna ställde på sitt bagage och som från 1896 bar det berömda monogram­mönstret i brunt och beige. Från 1959 kunde monogrammet tack vare ny teknologi appliceras på andra typer av material och pä så sätt finnas även på väskor och plånböcker. Konceptet Art of Travel har dock sedan starten varit ett signum för varumärket, som fortfarande erbjuder klassiska produkter som weekendbagen Keepall, kabinväskan Pegasc och Louis Vuitton Steamer Bag, en mindre väska att förvara nödvändigheter i. I mer än ett sekel låg varumärkets fokus på reseattiraljer och accessoarer, men 1997 visade man sina första ready to wear-kollektioner. Sedan dess har man varit en viktig aktör även inom mode- och lyxscgmentct – sju år i rad värderades Louis Vuitton till det mest värdefulla lyxvarumärket i världen.

Hur ser varumärket Louis Vuitton ut idag?

Genom åren förvärvade företaget Louis Vuitton varumärken som Givenchy och Veuve Clicquout, och 1987 slog man sig ihop med Moét et Chandon och Hennessv i en affär som resulterade i världens största lyxkonglomerat, LVMH. Idag äger LVMH-gruppen 70 minst sagt välrenommerade och anrika varumärken, som Christian Dior, Dom Perignon,Bulgari,Céline och Marc Jacobs. Högst upp i hierarkin i LVMH-gruppen finns fransmannen Bernard Arnault, som i år beräknas vara den 14x rikaste personen i världen.

Vem är Nicolas Ghesquiére?

I mars 2014 började en ny era för Louis Vuitton – AW14-kollektionen var Nicolas Ghesquiéres första kollektion som chefsdesigner för varumärket. I och med detta lämnade han samma roll hos Balenciaga som han haft sedan 1997, och ersatte Marc Jacobs som varit chefsdesigner för Louis Vuitton sedan märket visade sin första ready to wear-kollektion i mitten av 90-talet. Sedan Ghesquiére tog över rodret för Louis Vuitton har märket blivit lika uppmärksammat för sin framåtsträvande approach som för sitt rika arv, och nya väskmodeller som Petite Malle ochTwist spås av många bli framtida klassiker i sortimentet.

Hur är han annorlunda mot sin föregångare Marc Jacobs?

Under sina 16 år hos Louis Vuitton tog Marc Jacobs med varumärket in i nutiden och framtiden med sina ready to wear-kollektioner och etablerade Louis Vuitton som ett modernt märke. Samtidigt, har företagets vd Michael Burke berättat för The New York Times, var Jacobs stundvis för fokuserad på nutiden och missade därmed att definiera den tidlösa kvinna som Louis Vuitton vänder sig till. Detta var en av faktorerna som bidrog till rekryteringen av Ghesquiére, som i flera intervjuer har lyft fram just vikten av det klassiska och tidlösa – och det faktum att allt som nu är tidlöst en gång i tiden har varit nytänkande.

Vilka är märkets musor just nu?

Det kan inte ha undgått någon att svenska Alicia Vikander är ett av Louis Vuittons viktigaste ansikten utåt just nu. Den Oscarsbelönade skådespelaren presenterades förra våren som varumärkets nya musa och syntes i kampanjer plåtade av Bruce Weber och Juergen Teller. Sedan dess har hon fått sällskap av flera heta skådespelare och modeikoner just nu – inte minst Jaden Smith, som överraskade alla genom att synas i kampanjen för vårens och sommarens damkollektion. Andra som syns flitigt vid Ghesquiéres sida är Léa Seydoux, Selena Gomez, Charlotte Gainsbourg, Catherine Deneuve, Zendaya och inte minst Jennifer Connelly, som har varit ett fan av designerns verk ända sedan hans tid på Balenciaga.

Vilka har man samarbetat med?

Samtidigt som Louis Vuitton omfamnar sitt anrika arv ser man även till att hålla sig å jour med samtiden. 2014 firade varumärket att man funnits i hela 160 år med kollektionen The Icon and the Iconoclasts: A Celebration of Monogram, där personer som Rei Kawakubo, Cindv Sherman och Karl Lagerfeld fick tolka det klassiska monogrammet genom att skapa helt nya produkter. Samarbetet påminde starkt om det man gjorde 1996, då samma monogram fyllde hundra år och tolkades av sex stycken tongivande designers, däribland Azzedine Alaia, Vivienne Westwood och Helmut Lang. Andra samarbeten som inte gått obemärkt förbi har varit det med konstnären Yayoi Kusarna, vars karaktäristiska prickar prydde ett antal Louis Vuitton-plagg och accessoarer, och 2001 lanserades den nu bortgångne 80-talsikonen och konstnären Stephen Sprouse uppmärksammade kollektion med ros- och grafHtitäckta väskor och accessoarer.

Vad händer i årets höst- och vinterkollektion?

Liksom majoriteten av märkets visningar gjorde även AW16-kollektionen få besvikna. Omgivna av 57 spegelglasbeklädda betongpelare befann sig publiken i en fantasi om framtidens Atlantis, och även själva kollektionen beskrevs av många som futuristisk. Chefsdesignern själv menade dock att han, även om han gillar att blicka framåt, inte hade designat med framtiden i åtanke utan snarare utifrån hur kvinnor klär sig idag. Sportiga inslag blandades med klassiska och toppades med några av säsongens trender – en reflektion av hur det ser ut i dagsläget, berättade Ghesquiére i en intervju med The Business of Fashions modejournalist Tim Blänks.

I vilken riktning är Louis Vuitton på väg?

I samma intervju berör Ghesquiére frågan om hur Louis Vuitton står sig i dessa tider av förändring, då definitionen av mode håller på att ändras. Ghesquiére lyfter fram vikten av att vara lyhörd för nutiden och sättet vi gör saker på idag, då många av oss inte nöjer oss med att vänta utan vill ha omedelbar till­fredsställelse och tillgång till allt i samma sekund som vi får se det. Samtidigt, menar han, handlar lyx om tid – hantverket tar tid och måste vara välgjort, och det är viktigt att bevara det samtidigt som man svarar

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *