fkb-bre-032 (1)

Baksmällan – kvittot på en kul kwäll?

 

Bultande huvud, kväljningar och suddiga minnen från gårdagen. Du är bakis, precis som många andra gånger förut. Bara att käka en pizza och vila. Men hur risky är din bakfylla, egentligen?

 

En julidag för tio år sedan vaknade jag upp i panik

_  i ett olidligt varmt hotellrum i Grekland. Efter att

ha semestrat ett par veckor var det dags att åka – hem och planet som skulle ta mig hem till Stock­holm gick om 45 minuter. Förutom att jag hade försovit mig hade jag bakfyllan från helvetet. Kvällen innan hade jag skrikit mig hes till Håkan Hellström-låtar och druckit alldeles för många vattenmelondrinkar. Förvirrat rafsade jag ihop mina kläder i en resväska. Jag glömde hälften, fick med mig flera av min kompis klänningar och hoppade in i första bästa taxi. Det var utan tvekan den längsta flygresan i mitt liv och jag avskyr än idag smaken av vattenmelon.

 

För många är det en helgrutin att vakna med huvudvärk och oklara minnen av vad som hände natten innan. Något vi skrattar åt med en kompis samtidigt som vi äter bakis­pizza och dricker cola. Inget att fundera över. Men vad är det som händer i kroppen efter en utekväll och hur farlig är det egentligen att vara bakis?

– Man har blivit förgiftad, helt enkelt. Alkohol är som många andra gifter. Om koncentrationen och mängden blir för stor, får man förgiftningssymptom och det är vad bakfylla egent­ligen är. Man får huvudvärk, hjärtklappning och ångest, säger Sven Andréasson, överläkare på alkoholkliniken Riddargatan 1 och alkoholforskare vid Karolinska Institutet.

Depressioner och ångest

Att vara bakis i sig är enligt Sven Andréasson inte något farligt. De flesta av oss som dricker gör det ändå ganska måttligt och att vara bakfull är vanligt. Illamående, seghet, huvudvärk, frossa och ökad ljud- och ljuskänslighet är vanliga bakissymptom.

– Den milda bakfyllan’orsakar inte så mycket problem men den är en del av ett större problem. Ju oftare det inträf­far desto mer riskabelt är det. Täta bakfyllor är ett vanligt varningstecken på att man tappat kontrollen, förklarar han.

Personer som ofta dricker sig berusade löper större risk att få hälsoproblem, till exempel högt blodtryck och hjärtsjukdomar. Dessutom påverkas hjärnan och framförallt minnet.

– Det handlar om psykiska problem, att man oftare utvecklar ångestproblematik, depressioner och i princip alla tillstånd som påverkas av hjärnan. Sedan påverkar alkoholen minnet på ett lite allmänt sätt, att man fungerar i stort sett normalt men har svårare att minnas detaljer.

De flesta av oss har nog råkat ut för den berömda ”min­nesluckan” efter en hård utekväll, vilket är ett exempel på hur alkohol kan påverka hjärnan i varierande grad.

– Om en person dricker kraftigt en kväll och blir påtagligt berusad beskriver personen det ofta som att hen inte minns delar av kvällen eller en viss tidpunkt och då har minnesfunktionen helt enkelt slagits ur.

Oftast är det inte bakfyl­lan som är problemet utan hur mycket du dricker. Något du alltid bör se upp med är om du börjar tåla större och större mängder alkohol.

– Dricker man tillräckligt

mycket vänjer sig nervsystemet vid det och då tål man större mängder. Det är en varningssignal för att man håller på att utveckla ett skadligt bruk som innebär hälsoproblem, men också ofta ett beroende, säger Sven Andréasson.

”Bakisdagen är roligare än utgången’

I de flesta kompisgäng är det ingen som tycker att det är konstigt om man mår svindåligt dagen efter en utgång. Tvärtom blir det ett slags kvitto på att man har haft roligt, kanske rent av en statusgrej. Bakfyllan är helt enkelt något som kommer med på köpet om man festar mycket. – Jag tror inte att det finns så många som tänker att bakfyl-la är något bra, men samtidigt är själva bakfyllan associerat med en del positiva saker – som att man har haft kul, att man är en populär person och har ett aktivt socialt liv, säger Magnus Jägerskog, VD på alkoholupplysningsföretaget IQ som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Linn, 22, är student och festar ett par gånger i veckan. Ofta dricker hon inga kopiösa mängder men tippar på att hon är bakis ungefär en gång i veckan.

– Jag tränar ganska mycket, så jag tänker absolut på att det kanske inte är så bra att dricka så mycket att jag blir bakis. Ibland när jag har druckit flera dagar i rad har det hänt att jag vaknat av att kroppen skakar och då har jag tänkt ”Shlt, nu ska jag nog inte dricka på ett tag”. Men annars känner jag att jag är ung en gång och just nu vill jag bara njuta och ha kul.

Bakisdagarna ser hon som en stor del av att vara ute och festa. Ibland kan till och med en bakispizza dagen efter med bästa kompisarna vara härligare än själva utgången.

– Man mår vidrigt men jag kan tycka att det är mysigt

att må så dåligt tillsammans med någon. Man möts upp på pizzerian runt hörnet i mjukiskläder och diskuterar och analyserar kvällen in i minsta detalj. Kollar igenom sms man har skickat och har ångest tillsammans.

Bakfulla bloggare

Bakfyllan har normaliserats och romantiserats, både på film och i våra egna kompisgäng. Det anses inte konstigt att ha ett glas Resorb redo vid sängen när man går och lägger sig efter en utekväll. Få funderar på hur de ska dricka mindre, snarare på hur de kan undvika en rejäl baksmälla.

– Budskapet blir inte att man ska dricka mindre utan att man ska festa hårt. Man ska inte dra ner på festandet utan istället läser vi om hur man kan mildra effekten dagen efter, säger Magnus Jägerskog.

På Instagram och bloggar ser vi samma sak: alkohol har en självklar plats i våra liv. Det skålas för fullt i motljus och dagen efter läser vi inlägg om bakisbruncher.

Ungdomens nykterhetsförbunds medlemstidning Mot-drag undersökte alkoholens närvaro i bloggar under som­marmånaderna förra året och undersökningen visade att hos de undersökta bloggarna, bland andra Sandra Beijers och Michaela Fornis bloggar, innehöll runt en tredjedel eller en femtedel av inläggen alkohol. Toppnoteringen fanns under augusti månad hos Michaela Forni då nästan hälften, 47 procent, av inläggen innehöll alkohol. Dessutom visade granskningen att alkohol i bloggarna nästan alltid var kopplat till positiva situationer som fest, vänner och avkopp­ling. Att vi då kopplar samman alkohol och bakfylla med nå­got positivt är inte så konstigt. Men det är ett problem, enligt

Magnus Jägerskog.

– Alkohol kan ju dels innebära fest men det finns också många baksidor. De baksidorna får otroligt mycket mindre uppmärksamhet i till exempel sociala medier. Det ger en skev bild av alkoholens verklighet, med en överton på det positiva på ett helt oproportionerligt sätt vilket påverkar synen på bakfyllan också.

Du måste inte supa skallen i bitar

Att vara bakis någon gång då och då kanske inte är så farligt, men vi skulle vinna på att problematisera våra bakfyl­lor lite mer. Att det ses som helt normalt att må vidrigt efter en utgång och att vi ständigt möts av budskap om alkohol i tidningar och sociala medier, säger mycket om hur vi konsumerar alkohol. Det säger också något om hur stark normen att dricka alkohol är.

– Berusningar överhuvudtaget är ett farligt tillstånd. Vid riskbruk finns det risk för fysiska skador men också skador på hjärnan. Oftast tycker vi inte att bakfyllorna är så farliga eftersom det inte leder till några uppenbara konsekvenser. Man mår dåligt dagen efter och sen är det borta. Man inser inte risken med upprepade bakfyllor, säger Sven Andréas­son.

Bakfyllan borde egentligen vara en liten väckarklocka, ett tecken på att du har druckit för mycket och borde vara mer försiktig. Nästa gång kanske du inte behöver dricka så pass mycket att du blir bakis. Självklart kan du festa och ha kul, men att supa skallen i bitar och bli bakfull dagen efter måste ändå inte likställas med det.

– Drick mindre! Det finns många skäi till att det är smart att minska berusningsgraden eller att inte dricka sig beru­sad, avslutar

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *